Skip to main content

Yalova Arkadaşlık Sitesi – Şehir Hakkında

1995 yılına kadar İstanbul’un bir ilçesi olan Yalova arkadaşlık sitesi ili, o zamandan beri bir il olmuştur. MÖ 3000’lerde yerleşimin başladığı kentte Frigler yaşadı. M.Ö. 74 yılında Romalılar tarafından fethedilen şehir, Bizans döneminin önemli yerleşim yerlerinden biriydi. Daha sonra Osmanlı hâkimiyetinden günümüze kadar ayakta kalmıştır. Marmara Denizi’nin doğu kesiminde yer alan Kocaeli ve Bursa ile çevrili olup, feribot seferleri ile Marmara Denizi’nden İstanbul’a kolay erişim sağlamaktadır.

İklim ve Yerel Mutfak: Yalova Arkadaşlık Sitesi

Marmara iklimi ile Akdeniz iklimi arasında kalan Yalova arkadaşlık sitesi, yazları sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Genellikle hem yazın hem de kışın ziyaret etmek için idealdir. Bitki örtüsü yönünden oldukça zengin bir doğaya sahiptir.

Yalova Mutfağı, çoğunlukla sebze ağırlıklı yemeklerden oluşmaktadır. Masalarda et yemekleri ve salatalar da bulunabilir. Yalova köftesi ve pide çok meşhurdur. Ayrıca sütlü, Yalova kebabı ve çorbası ile Termal tatlıları da yöresel lezzetlerdendir.

Yalova; kaplıcaları, doğal güzellikleri ve şehrin her yerinde bulunan tarihi yapıları ile turizm için en çok tercih edilen şehirlerden biridir.

Yalova Arkadaşlık Sitesi – Gezilecek Yerler

Şimdi ise sizlere Yalova’nın Arkadaşlık Sitesi olarak gezilecek yerleri anlatacağız. Kara Kilise: Şehir merkezinde bulunan kilise, Bizans döneminden kalma tarihi kalıntılardır. İsa’dan sonra 5. ve 6. yüzyıllarda inşa edilen kilisenin kırmızı tuğlalı taş kemerleri ziyarete açık.
Atatürk Köşkü: Kaplıcaları nedeniyle Yalova’ya ilgi duyan Atatürk’ü barındıran köşk, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
Yürüyen Köşk: Şehir merkezindeki çiftlikte bulunan konağın adı, Atatürk’ün konağı yapıldıktan sonraki vardiyadan gelmektedir. Sadece 3 haftada tamamlanan köşk, ağaçları ve doğal ortamı ile güzel bir lokasyonda.

Festivaller de bulunmaktadır ve bu festivallere katılmanızı kesinlikle öneriyoruz. Çınarcık ilçesinde her Temmuz ayında düzenlenen Altın Çınar Festivali ve geleneksel Delmece Yayla Şenliği en önemli festivallerdir.

Peki her şey tamam fakat bu şehire nasıl gidersiniz? Bahsedelim. Yalova’ya İstanbul veya Bursa’dan feribotla sadece bir saat uzaklıkta ulaşılabilir. Karayolu tercih ederseniz Bursa – Kocaeli – Sakarya’dan tekrar Yalova’ya ulaşabilirsiniz. Uçakla seyahat için en yakın havalimanları İstanbul’dadır.