Karabük Arkadaşlık Sitesi – Şehir Hakkında
İlk olarak Karabük Arkadaşlık Sitesi olarak size şehir hakkında bilgi vereceğiz. Karabük, kıyıda Amasra (Amasya değil) ile İç Anadolu arasında önemli bir ticaret yolu üzerinde yer almaktadır. Karabük, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde Karabük ilinin bir ilçesi ve başkentidir. Karabük, Türkiye demir-çelik sektörünün merkezi olarak 1930’larda inşa edilmiştir. Adının kökeni hakkında bilinen hiçbir kayıt yoktur; Türkçede kara, “kara” veya “kara” anlamına gelir ve bük, “çalı” veya “böğürtlen çalı” (“böğürtlen”) anlamına gelir. Yani Karabük “kara çalı” demektir. Doğu ve kuzeydoğuda Kastamonu, kuzeybatıda Bartın, batıda Zonguldak, güneybatıda Bolu ve güneydoğuda Çankırı illeri ile sınırı vardır.
Karabük Arkadaşlık Sitesi – Turistik Yerler
İkinci olarak ise siz değerli Karabük Arkadaşlık Sitesi kullanıcılarımıza şehirde görebileceğiniz yerlerden bahsedeceğiz. Safranbolu’yu kültür turizmi kapsamında ülkemizde ve dünyada öne çıkaran en önemli unsur geleneksel Türk mimarisi tarzında inşa edilen Safranbolu evleridir. Bu evler hem kentsel konumlar hem de mimari tarzları açısından çekici. İlçe merkezinde 18. ve 19. yüzyıl başlarında inşa edilen yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır.
Evler, Safranbolu ilçesinin iki farklı bölgesinde gruplandırılmıştır. Birinci bölge şehir olarak bilinen kışlık konut, ikinci bölge ise bağlar (meyve bahçesi) olarak bilinen yazlık konuttur.
Karabük Arkadaşlık Sitesi – Görülecek Yerler
Son olarak ise siz Karabük Arkadaşlık Sitesi üyelerimize şehirdeki görülecek yerlerden bahsedeceğiz. Karabük ilinde yapılan arkeolojik kazı ve çalışmalar sonucunda, Roma uygarlığı döneminde M.Ö. 64 yılında kurulduğu varsayılan Eskipazar ilçesi sınırları içinde antik Hadrianapolis kentinin kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Bu antik kente ait bir diğer önemli yerleşim alanı ise Asar Tepesi’nde bulunan Kimistene’dir.
Safranbolu ilçesine bağlı Akören köyünde Roma uygarlığı dönemine ait eski bir yerleşim bulunmaktadır.
Karabük İli sınırları içinde 32 normal ve 4 büyük tümülüs bulunmaktadır.
Karabük ilinin önemli cami ve kiliseleri Safranbolu semtinde bulunan Aziz Stefanos Kilisesi (Ulu Cami), Eski Cami (Eski Cami) (Gazi Süleyman Paşa Camii), Köprülü Mehmet Paşa Camii, Hidayetullah Camii, Taş Minare Camii ( Taş Minare Camii), Dağdelen Camii, İzzet Mehmet Paşa Camii, Akçasu Camii ve Küre-i Hadit Camii Eflani Mahallesi’nde bulunmaktadır.
Cinci Han: Han, çarşının ortasında, Safranbolu İlçesi’nin Çeşme Mahallesi’nde yer almaktadır. Bu görkemli yapı, Sultan İbrahim döneminde güç kazanan ve zenginleşen Rumeli Kazaskeri Cinci Hoca (Gerçek adı Hüseyin) tarafından memleketi Safranbolu’ya yaptırılmıştır.
Safranbolu’da Cinci hanı dışında Pamukçu ve Tuzcu Hanları adında iki han daha vardır. 20. yüzyılın başlarında inşa edilen Eflani semtinde bulunan Katırcı Hanı.
Eski Hamam (Eski Hamam): Hamam, Safranbolu ilçesine bağlı Çeşme mahallesinde yer almaktadır. Bizans dönemindendi.
Yeni Hamam (Yeni Hamam) (Cinci Hamamı): Hamam, Çarşı içinde, Safranbolu ilçesine bağlı Çeşme mahallesinde yer almaktadır. Bu hamam da Cinci Hoca tarafından yaptırılmıştır.
Yazıköy Hamamı: Hamam, Safranbolu İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır ve kesin yapım tarihi bilinmemektedir. 1800’lü yılların ortalarında yapıldığı tahmin edilmektedir.
Bulak Hamamı: Karabük ilinde bulunan hamam kesin yapım tarihi bilinmemektedir. 1780 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Osmanlı döneminin bir eseridir.
Safranbolu ilçesinde kültür zenginliği olarak resmen tescilli yazıtlı ve kitabesiz 93 çeşme bulunmaktadır.
Taşköprü: Köprü, Safranbolu ilçesinin doğusunda, Konarı köyünün 200 metre kuzeyinde yer almaktadır. Köprü, Eflani Deresi üzerine inşa edilmiştir ve kesin inşa tarihi bilinmemektedir.