Skip to main content

Amasya Arkadaşlık Sitesi – Şehir Hakkında

Amasya, Türkiye’nin kuzeyinde bir şehirdir ve Karadeniz Bölgesinde, Amasya ilinin başkentidir. Doğudan Tokat, güneyden Tokat ve Yozgat, batıdan Çorum, kuzeyden Samsun. Amasya şehri, Antik dönem Amasya veya Amasya , Anadolu’nun geri kalanından ayrı olarak Yeşilırmak kıyısındaki dar bir vadide, Karadeniz kıyısının yukarısındaki dağlarda yer almaktadır. Nehir. Karadeniz’e yakın olmasına rağmen, bu bölge kıyıdan yüksekte ve iç iklime sahip, elma yetiştirmeye çok uygun, Türkiye’nin kuzey-orta Anadolu’daki illerinden biri olan Amasya ili ile ünlü. Sizler de Amasya arkadaşlık sitesi dostunuzla elma yiyebilirsiniz. Coğrafyacı Strabon’un evi ve 15. yüzyıl bilim adamı ve hekimi Amirdovlat Amasiatsi’nin doğum yeriydi. Yeşilırmak nehrinin dar bir yarıkta yer alan, 7.500 yıllık geçmişe sahip olup, günümüzde de pek çok iz bırakmıştır.

Amasya Arkadaşlık Sitesi – Şehrin Tarihi

Şimdi de Amasya Arkadaşlık Sitesi olarak bildiğimiz kadarıyla size şehrin tarihinden bahsetmek isteriz. 1075 yılında 700 yıllık Bizans egemenliğine son veren Amasya, Türkmen Danişmend emirleri tarafından fethedildi. Selçuklu hükümdarı II. Kılıç Arslan tarafından Danişmendid egemenliğinin ilhakına kadar onların başkentiydi. Öldüğünde krallığı oğulları arasında bölündü ve Amasya, Nizam ad-Din Arghun Şah’a geçti. Hükümdarlığı kısa sürdü, çünkü daha sonra Sultan olan kardeşi Rukn ad-Din Süleyman Şah’a kaybetti. 13. yüzyılda şehir Moğol İlhanlıları’nın kontrolüne geçmiş ve son Selçuklu sultanı II. Mesud’un oğlu Tacaddin Altıntaş’ın kısa bir kuralı dışında Moğol valileri tarafından yönetilmiştir.

Selçuklular ve İlhan döneminde şehir, İslam kültürünün merkezi haline geldi ve Amasya’nın Yunan yerlisi olan son Abbasi halifesinin Hattat ve sekreteri Yaqut al-Musta’simi (1221-1298) gibi önemli şahsiyetler üretti. Bu dönemin okulları, camileri, türbeleri ve diğer mimarileri hala varlığını sürdürüyor.

1341’de emir Habiloğlu, Eretnid emirliğinin yönetimine girmeden önce şehri işgal etti. Hacı Şadgeldi Paşa, Amasya’yı Ali Bey’in emrindeki Eretnidlerden aldı ve Eretnidlerin yerini alan Kadı Burhan el-Din’in iddialarını başarıyla savundu. Şadgeldi, Osmanlı yardımıyla bir süre özerkliğini korumayı başaran oğlu Ahmed’e geçti; ancak 1391 / 92’de artan baskı onu, oğlu Mehmed’i vali olarak atayan Osmanlı padişahı I. Bayezid’e teslim etmeye zorladı.

Amasya Arkadaşlık Sitesi – Ferhat ile Şirin Efsanesi

Şüphesiz ki Türkiye’de yaşayıp da Amasya Arkadaşlık Sitesi olarak size anlatacağımız bu efsaneyi duymayan çok azdır. Türkçe versiyonunda, bu klasik doğu folkloru masalının Amasya’da geçtiği kabul edilir. Yakındaki dağ Ferhat adını, Prenses Şirin’e (Türkçe heceleme Şirin) aşkı için dağdan tünel açarak kaynak suyunu getirmeye çalışan efsanenin kahramanı Farhad’dan (Türkçe heceleme Ferhat) almıştır. sarayı. Ne yazık ki, çalışırken ona Shirin’in öldüğüne dair yanlış bilgi yollandı; Üzüntüsünde kendini kayaların üzerine attığı. Ve sevgili prensesi kısa süre sonra öldü. Hikaye o zamandan beri Talip Apaydın’ın romanı Nâzım Hikmet’in ve Arif Melikov’un operasının bir oyununa dönüştü.