Sakarya Arkadaşlık Sitesi – Şehir Hakkında
Sakarya şehri, Marmara Bölgesi’nde önemli bir turizm merkezidir. Öncelikle Karadeniz kıyıları boyunca uzanan kumsallar, göller, zengin ormanlar Sakarya Arkadaşlık Sitesi ve yaylalar, vadi ve kanyonlar, kaplıcalar ve maden suları kaynakları Sakarya’nın sahip olduğu doğal değerlerdir. Şehirlerle sınırları vardır; Batıda Kocaeli, güneyde Bilecik, Bolu‘da şehirlerle sınırı vardır; Batıda Kocaeli, güneyde Bilecik, güneydoğuda Bolu ve doğuda Düzce.
Sakarya Arkadaşlık Sitesi – İklimi
Sakarya’nın iklimi, Marmara Bölgesi İklimi ile Karadeniz Bölgesi İklimi arasında Sakarya Arkadaşlık Sitesi özellikler gösterir. Bu nedenle kışlar çok yağışlı ve daha az soğuk, yazlar ise sıcak geçer.
Sakarya Arkadaşlık Sitesi – Müzeler
Sakarya Müzesi, Sakarya şehir merkezinde Semerciler Mahallesi’nde, Milli Egemenlik Caddesi, istasyonun karşısında, 1290 m2’lik bir alan üzerine bahçeli olarak kurulmuştur. 1910 – 1915 yıllarında Askeri Hizmet Dairesi Başkanı Binbaşı Baha Bey tarafından zemin katı olmak üzere üç katlı olarak yaptırılan bina, Atatürk’ün yakın arkadaşı ve mebusu Hasan Cavit Bey tarafından satın alınmıştır. Atatürk’ün 1922 Haziranı’nda annesiyle buluştuğu ve beş gün kaldıkları Sakarya’nın Arkadaşlık Sitesi evi, 1967’de meydana gelen depremde hasar gördü. Ev 1983 yılında sivil mimarlık örneği olarak tescil edilmiş ve bakanlığımız tarafından kamulaştırılmıştır. aslına uygun olarak müze binası olarak yeniden inşa edilmiş ve 1993 yılında ziyarete açılmıştır. Binanın zemin katında servis ofisleri ve kazan dairesi, 85 m2 sergi salonu ve 50 kişilik konferans salonu bulunmaktadır. ikinci katta yer almaktadır. Müzenin bahçesinde, Sakarya ili sınırlarında bulunan Roma ve Bizans Dönemlerine ait mimari parçalar, mezar taşları, sunaklar, yazıtlı taşlar, ostotech, pişmiş toprak saklama kavanozu ve sütun kaideleri sergilenmektedir. Müzenin teşhir salonunda Roma ve Bizans Dönemlerine ait bir grup arkeolojik eser ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerine ait etnografik eserler sergilenmektedir. Arkeolojik eserler arasında yassı el baltaları, pişmiş toprak kaplar, esans ve gözyaşı şişeleri ile metal ve cam eserler bulunmaktadır. Bursa, Amasya, Konya, Tokat ve Ankara Etnografya Müzeleri’nden seçilen etnografik eserler arasında Ulu Önder Atatürk’ün kullandığı eşyalar ile Osmanlı’ya ait ateş ve kesici silahlar, bakır eşyalar, mühürler ve el süsleri yer almaktadır. Cumhuriyet dönemleri.