Skip to main content

Gümüşhane Arkadaşlık Sitesi – Şehir Hakkında

İlk olarak Gümüşhane Arkadaşlık Sitesi olarak sizlere şehirden bahsedeceğiz. Gümüşhane ili bir çeşitlilik ilidir. Güneyin çıplak kayalık manzarası, kuzeyin yemyeşil ormanlarıyla şaşırtıcı bir tezat oluşturuyor ve hatta ilin farklı yerlerinde toprağın rengi değişiyor. Bu coğrafi zıtlık, yüzyıllar boyunca burada barış içinde bir arada yaşayan Yunan, Ermeni ve Türk topluluklarıyla kültürel zıtlıklarla eşleşmektedir. Antik yerleşimin kökenleri gizemle doludur. Roma ve Bizans dönemlerinde şehir Argyropolis olarak biliniyordu; kelimenin tam anlamıyla Gümüş Şehri olarak çevrildi. Daha sonra Emeviler, Abbasiler ve Selçuklular ve nihayet Osmanlılar tarafından yönetildi.

Gümüşhane Arkadaşlık Sitesi – Şehrin Önemi

İkinci olarak Arkadaşlık Sitesi olarak sizlere şehrin öneminden bahsetmek isteriz. Gümüşhane, Trabzon-İran arasındaki tarihi ticaret yolu üzerinde kurulmuştur. Gümüşhane’nin gümüş madenleri açısından zengin olduğuna şüphe yok. Gümüş Türkçede gümüş anlamına gelir ve büyük ihtimalle ismin nereden geldiği burasıdır. Gümüşün varlığından Marco Polo ve ortaçağ Kuzey Afrikalı gezgin İbn Battutah tarafından bile bahsedilmiştir. Madenler tükendikten sonra Gümüşhane, hayatta kalmak için bahçelerinden meyve ihracatına (başta elma ve armut) ve Trabzon limanı ile batı İran arasında bir geçiş istasyonu konumuna bağımlı olmak zorunda kaldı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Gümüşhane Erzincan’ın ardından Trabzon’un ilçesiydi, ancak Cumhuriyetten sonra Türkiye’nin bir vilayeti oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus işgali antik kentin çoğunu mahvetti; birkaç kalıntı, bir zamanlar var olan zenginliklerin dokunaklı bir hatırlatıcısıdır. O zamandan beri inşa edilen yeni şehir şu anda ilin ticari ve idari merkezidir.

Gümüşhane Arkadaşlık Sitesi – Gezilecek Yerler

Şimdi de sizlere Gümüşhane Arkadaşlık Sitesi  olarak gezebileceğiniz yerleri söyleyeceğiz. Eski ve yeni şehirlerde bulunan geleneksel Gümüşhane evleri çoğunlukla iki katlı olup ahşap, taş veya kerpiçten yapılmıştır. Bu evler, kendi bahçeleri, geniş iç mekanları, süs kapıları, kapı tokmakları ve pencereleriyle karakteristiktir. Bu evlerin çatıları kışın kar birikmesini önlemek için dik eğimli. Şehrin en eski camisi, 16. yüzyılda padişahın emriyle yaptırılan Süleymaniye’dir. Osmanlı döneminden kalma çok sayıda çeşme, türbe ve türbe de bulunmaktadır. 14. yüzyılda inşa edilen İmera Manastırı, şehir merkezine 38 kilometre uzaklıkta Olucak köyünde. Christain hacıları için Metropolitik, Balcılar, Hegios Georgios, Ayana, Mandiri, Emirler, Çakallı ve Dilek kiliseleri görülmeye değer.

Zigana Dağları, 2032 metre yükseklikte kayak tesisleri sunar ve bir kış sporları noktası olarak harika bir kaçış noktasıdır. Dağ, çam ormanlarıyla kaplı bir vadiye bakar ve yılın diğer zamanlarında pitoresk bir piknik yeri yapar. Kayak merkezinde bir teleferik, kafeterya ve bir restoran ihtiyaçlarınıza hizmet vermektedir. Kayak sezonu Aralık ayından Nisan ayının sonuna kadardır ve kayak pisti ortalama% 20 eğimle yaklaşık 200 m genişliğindedir. Zigana’nın arkasında, her yıl temmuz ayının üçüncü cuma günü binlerce insanın geleneksel yayla festivali için bir araya geldiği Kadırga Yayla var. Eski Gümüşhane şehri, geleneksel mimari tarzını korumayı başardığı için hala eski bir dünya cazibesine sahiptir.