Bitlis Arkadaşlık Sitesi – Şehir Hakkında
Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Bitlis arkadaşlık sitesinin bulunduğu il, güneyden Siirt, batıdan Muş, kuzeyden Ağrı ve doğudan Van Gölü ile çevrilidir. Kaleleri ve Türk İslam eserleri ile önemli bir şehirdir.
Doğunun sert ve karasal iklimi ile Akdeniz iklimi ile geçiş iklimi, kışların soğuk ve karlı, yazların sıcak ve kurak geçtiği Bitlis’e hakimdir.
Bitlis Arkadaşlık Sitesi – Nereyi Gezelim?
Ahlat bölgesi, aynı zamanda Bitlis arkadaşlık sitesi olarak bizim de önerdiğimiz yer, Van Gölü kıyısında kurulur ve 60 km. şehir merkezine uzaklık. Çoğunluğu 13. yüzyıl kalıntıları olmak üzere 14 tonoz, Selçuklu döneminden 5 tarihi mezarlık, Osmanlı Döneminden 1 tarihi mezarlık, Yuv adam köyünün kuzeyinde 4 ayrı mezarlık M.Ö. arasındaki dönemden kalmıştır. 2000 ve M.Ö. 1200 yıllarında, Osmanlı Dönemi’nden 2 cami ve 1 hamam. İlçede bulunan Emirlik Bayındır Köprüsü (Emirlik Geliştirme Köprüsü) ziyaret edilmelidir. İlçenin en önemli tarihi varlığı, yaklaşık 200 dönümlük bir alan üzerine kurulmuş olan tarihi “Selçuklu Mezarlığı” dır. Bu mezarlıkta her biri anıtsal yapı özelliği gösteren mezar taşlı ve mezar taşsız sandık mezarların yanı sıra Orta Asya Türk kültürünün mezar üslubu olan oda mezar tarzında yeraltı mezarlıklarına rastlanmaktadır. Diğer önemli tarihi yapılar arasında yer alan kubbeler, İslam kültürünün etkisiyle gelişen ve yer altı türbe odası üzerine inşa edilmiş mescitlerden oluşan dönemin valileri ve hükümdarlarının anıt mezarlarıdır.
Ahlat, Van Gölü’nün en güzel plajına da sahip. İlçe, kıyı turizmi ve su sporları alanlarında gelişme kapasitesine sahiptir ve ilçe sahillerinde 4 ay denize girmek mümkündür. Ayrıca ilçenin kuzeyinde yer alan Sütay Yaylası, yayla turizmini geliştirme potansiyeline sahiptir. El yapımı “Ahlat Bastonu” (Ahlat Bastonu tüm ülkede meşhurdur.
Bitlis Arkadaşlık Sitesi – Başka Nereyi Gezmeli?
Bitlis İlinde Bitlis arkadaşlık sitesi dostunuzla gezebileceğiniz Ulu Cami, Gökmeydan Cami, Kızıl (Kırmızı) Cami, Şerefiye Cami Külliyesi görülmeye değer yapılardır. İlde bulunan diğer cami ve tonozlardan bazıları; Dörtsandık, Ayne’l -Badrid, Şeyh Hasan, Alemdar, Kureyşi, Taş, Hatuniye, İskender Paşa, Emir Bayındır, Tuğrul Bey ve Kale Altı Camileri.
Emir Bayındır Kümbeti, Küfrevi Kümbeti, Çifte (çift) Kümbeti, Emir Ali Kümbeti, Usta – Şagirt Kümbeti, Şeyh Babo (Üryan Baba) türbesi.