Skip to main content

Osmaniye Arkadaşlık Sitesi – Şehir Hakkında

Osmaniye Karatepe-Aslantaş Geç Hitit Kalesi: Karatepe-Aslantaş kalesi (Adana ili, şimdiki Osmaniye ve Kadirli ilçesinde) M.Ö.8. Yüzyılda kurulmuştur. Azatiwatis tarafından, Osmaniye Arkadaşlık Sitesi  dostunuzla gezebileceğiniz kuzeyde gizlenen vahşi ordulara karşı bir sınır kalesi olarak Adana ovasının hükümdarı. Azatiwadaya adını verdi. Güney ovalarından Orta Anadolu platosuna kadar uzanan bir kervan yolu batıda, doğuda Ceyhan nehri (antik Pyramos) – şimdiki Aslantaş baraj gölü – eteklerinde bulunuyordu. Yüksek kulelerle çevrili iki anıtsal T-şekilli kapı-ev. Kaleye giriş izni verdi. İki kule arasındaki bir giriş geçidi, bazalt pivot taşlarla oradan iki yan odaya ve daha sonra kaleye açılan çift kanatlı ahşap bir kapıya çıkıyordu. Güneybatı kapısının iç girişindeki kutsal bölgede, çift boğa kaidesi üzerinde Fırtına Tanrısı’nın anıtsal heykeli duruyordu. Kapı evlerinin iç duvarları, bazalt bloklar üzerine oyulmuş kült, mitolojik ve günlük yaşam sahnelerini tasvir eden aslan ve sfenks heykelleri, yazıtlar ve kabartmalarla süslenmiştir. Bu dillerde bilinen en uzun metinler olan Fenike ve Hiyeroglif Luvice’de iki dilli bir metin, her bir kapının levhalarına, üçüncüsü İlahi Heykel üzerine Fenike dilinde yazılmıştır ve bu, Hiyerogliflerin son deşifresinin anahtarını oluşturur (Anadolu’da bilinmektedir) MÖ 2. binyıldan beri), ünlü Rosetta Taşı’nı anımsatmaktadır. M.Ö. 2. binyılda Orta Anadolu’ya hükmeden Hitit İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra, “Deniz Halkları” nın (MÖ 1200 civarı) işgali nedeniyle Malatya, Sakçagözü, Maraş, Kargamış gibi küçük krallıklar , Zincirli, Toros sıradağlarının güneyinde yükseldi. Çeşitli Asur seferleri sırasında fethedildiler ve yok edildiler. Asatiwatas’ın hükümdarlığı bu döneme denk gelir. Kalesi muhtemelen M.Ö. 720 civarında Salmanassar V tarafından yağmalandı ve yakıldı. veya Asarhaddon tarafından MÖ 680 civarında Dini Anıtlar İl merkezinde bulunan ve MS 5. yüzyılda Roma döneminde inşa edilen Alaçami (Kadirli) Camii, ilin en önemli camisidir. Adana civarındadır.

Osmaniye Arkadaşlık Sitesi – Gezilecek Yerler

Bahçe semtinde bulunan Ağacabey Camii görülmeye değer. Ala Camii (Kadirli). Cami, aslen Roma dönemine ait bir bazilikadır ve o dönemden bu yana ayakta kalabilen Osmaniye Arkadaşlık Sitesi ile görebileceğiniz en nadide eserlerden biridir. Bazilika Suriye üslubundan etkilenmek üzere incelenmiş ve apsis yardımı ile 12. yüzyılda kiliseye, 1489 yılında ise minare ve niş eklenerek yapı hükümdar tarafından camiye dönüştürülmüştür. Dulkadiroğulları, Alaüddevle. Yapı hem Roma dönemine, Bizans dönemine hem de Osmanlı Dönemi’ne ait önemli bir dini yapıdır. Caminin alt kısımlarında Bizans dönemine ait mezar odaları bulunmaktadır.

Osmaniye Arkadaşlık Sitesi – Milli Parkı

Aslantaş Milli Parkı, Güneydoğu Akdeniz bölgesinde, Osmaniye’nin yaklaşık 40 km kuzeydoğusunda, Gaziantep’in batısında, Ceyhan nehri üzerindedir. Parkın Osmaniye Arkadaşlık Sitesi büyüleyici bir tarihi vardır ve Karatepe-Aslantaş müzesi, yaklaşık 4000 yıldır iskan edilen bir alanın yeridir. M.Ö. 2000 yılında Anadolu’da Kızılırmak’a yerleşen Hititler, MÖ 1750’de burada bir krallık kurmuş ve kısa bir süre sonra doğunun en önemli krallığı haline gelmiştir. Hitit İmparatorluğu Hattuşaş’ta yıkılmış ve M.Ö. 800 yılında Kral Assatiwada önderliğindeki bu bölgeyi yönetmiştir. En ilginç kalıntılardan bazıları, Ceyhan’ın karşı kıyısındaki Domuztepe’den görülebilen Karatepe ile Aslantaş arasındaki kuzey ve güney sınır kapılarında bulunan aslan heykelleridir.

Kalıntıların çoğu restore edilmiş ve sitedeki açık hava müzesinde sergilenmektedir. Bir diğer önemli özellik ise Hitit hiyeroglifleriyle ilgili pek çok gerçeği ortaya çıkaran arkeolojik kazılardır. Ziyaret edilecek diğer ilginç yerler, eşsiz bir sanat eseri olarak kabul edilen Pınarözü köyü yakınlarındaki bir tapınağın zemininde bulunan renkli mozaikler de dahil olmak üzere Roma ve Bizans imparatorluklarına kadar uzanıyor. Müze, Nisan ve Kasım ayları arasında açıktır. Bitki yaşamı, salkım çamı, ılgın ve meşe ağaçlarını içerir. Parkta yaşayan yaban hayatı türleri arasında Ceyhan Nehri’nde karaca, domuz, çakal, tavşan, tilki ve keklik bulunur.