Skip to main content

Hatay Arkadaşlık Sitesi – Şehir Nasıldır?

İlk olarak Hatay Arkadaşlık Sitesi olarak size şehir hakkında bilgi vereceğiz. İncil olarak Antakya (Antiocheia) ve daha yakın zamanda Hatay olarak bilinen Antakya, Türkiye’nin güneydoğusundaki aynı adı taşıyan sınır vilayetinin en önemli şehridir. İl, Habib Dağı’nın (eski Mons Silpius) eteğindeki Asi (eski Asi) alüvyon ovasında, Akdeniz’den yaklaşık 30 km uzaklıkta yer alır ve geniş zeytinliklerle çevrilidir.

Hatay’ı ziyaret etmenizin başlıca nedeni, dünyaca ünlü Roma ve Bizans mozaik koleksiyonuna ev sahipliği yapan Antakya Arkeoloji Müzesi’dir (Antakya Arkeoloji Müzesi). Müzede Harbiye, Antakya, Aççana, Çevlik ve İskenderun’da yapılan kazılarda bulunan çeşitli dönemlere ait çarpıcı takılar, heykeller, mezarlar ve arkeolojik buluntular sergileniyor. Şehrin biraz dışında, Aziz Petrus Mağarası’nın bulunduğu kutsal alan var. Adana iline yakındır.

Hatay Arkadaşlık Sitesi – Tarihi Yerler

Aziz Petrus’un vaaz verdiği ve Hıristiyan cemaatini kurduğu mağara kilise, 1983 yılında Vatikan tarafından kutsal yer olarak ilan edilmiştir. Antakya’nın Demir Kapısı, mağaranın güneyinde kentin kalıntıları arasındadır.

İkinci olarak ise siz değerli Hatay Arkadaşlık Sitesi kullanıcılarımıza şehirde görebileceğiniz yerlerden bahsedeceğiz. Antioch Kalesi, şehrin panoramik manzarasını sunmaktadır. Antakya’nın 8 km ötesindeki Harbiye’de Apollon’un Daphne’ye aşık olduğu ve Toprak Ana’nın Daphne’yi kurtarmak için onu zarif bir ağaca dönüştürdüğü antik kenti ziyaret ederek tarihe ve mitolojiye dalabilirsiniz. Hikaye, Harbiye şelalelerinin Daphne’nin gözyaşlarından oluştuğunu söylemeye devam ediyor. Sıcak ve nemli Antakya havasından serinlemek için Samandağ’da yüzün ya da Samandağ’ın 6 km güneyindeki Seleuica Pieria antik kentinde St Paul ve St Barnabas’ın izinde yürüyün. Bu şehir, St. Paul ve St. Barnabas’ın buradan ilk misyonerlik yolculuklarını yaptıklarında yoğun bir limandı. Buradaki en ilginç anıt Asi Nehri’nin sularını yönlendirmek amacıyla kazılan devasa bir kanal olan Titus Tüneli’dir.

Hatay Arkadaşlık Sitesi – Gezilecek Yerler

Son olarak ise siz Hatay Arkadaşlık Sitesi üyelerimize şehirdeki görülecek yerlerden bahsedeceğiz. Burada öne çıkan bir diğer nokta ise Helenistik döneme ait etkileyici cepheleriyle kaya mezarları. Kapısuyu köyüne gidin ve Zeus Tapınağı’ndan limanın, altın kumsalın ve aşağıda uzanan yemyeşil, bereketli ovanın nefes kesen manzarasını seyredin. Hatay, arkeolojik tarihin hazinesidir. Tel Aççana antik kenti Antakya – Reyhanlı karayolu üzerindedir. Kinet Tümülüsü kazılarında çeşitli dönemlere ait kalıntılar hala keşfediliyor.

Kuzuculu ve Karakeşe’de M.S. 2. – 3. yüzyıllara ve 4. – 5. yüzyıllara ait kaya ve toprak mezar alanları bulunmuştur. Yapılan kazılardan mezarlar, cam şişe ve tencere, pişmiş toprak kaplar, kandiller ve tabelalar ortaya çıkarıldı.

Ceylanlı, Bizans ve Gündüzogu Dönemi dönemlerinde bir yerleşim yeriydi ve bölgeye dağılmış kalıntıları da var. Yakındaki kayalarda üzerlerinde yazıt bulunan kaya mezarları vardır. Antakya – Cilvegözü yolu üzerinde, Reyhanlı civarında yerleşim yeri “İmma” olarak anılan antik çağda bir yerleşim yeri vardı.

Bu lokasyon günümüzde mesire alanları ve çay bahçeleri ile ünlüdür. Buluntuları Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Tainat’taki kazılarda bir Hitit sarayı ve tapınağının kalıntıları ortaya çıkarıldı. Hristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Hatay, inanç turizmi için önemli bir merkez olarak gelişmiştir. Dünyanın ilk Katolik Kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi, Hatay ili sınırları içerisinde yer almakta ve milyonlarca saygıdeğer Hıristiyanı portallarına çekmektedir. Bölgenin en ünlü manastırları St. Simon Stylite Manastırı, Yayladağı Barleam Manastırı ve Keldağı Barleam Manastırı’dır.