Hakkari Arkadaşlık Sitesi – Şehir Nasıldır?
İlk olarak Hakkari Arkadaşlık Sitesi olarak size şehir hakkında bilgi vereceğiz. Hakkari Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde Irak ve İran’ın kesişme noktasında yer alan bir ildir. Komşu iller batıda Şırnak ve kuzeyde Van‘dır. Cilo ve Sat dağları, yamaçları dağcılık ve kış sporları için tercih edilen topografyaya hakim olan iki yüksek alandır. Bu dağların üst kısımlarında biriken kar, birbirinden güzel buzulları oluşturur ve dağlar arasındaki geniş vadiler göz alıcı renklidir.
Hakkari’nin nüfusu ağırlıklı olarak Kürt. Kışlar soğuk ve sert, yazlar sıcak ve kuraktır. Bölgesinin aşırı coğrafi koşulları nedeniyle, geçim kaynağı olarak tarım sınırlıdır ve ana faaliyet hayvancılıktır. Eyalet, 17. yüzyıl Kürt şairi Ahmed Khani’nin doğum yeri olarak tarihsel olarak ünlüdür. İlin başkenti Hakkari olarak da anılır. Derin ve uzun Zap Vadisi’nin güney yamacında yer alan şehir, yüksek dağlarla çevrilidir ve dağcılar için bir üs görevi görür.
Hakkari Arkadaşlık Sitesi – Şehrin Konumu
İkinci olarak ise siz değerli Hakkari Arkadaşlık Sitesi kullanıcılarımıza şehirde görebileceğiniz yerlerden bahsedeceğiz. 250 km kuzeyde Van ve 200 km batıda Siirt‘e karayolu ile bağlanmaktadır. Şehrin Türkiye’nin güney doğusundaki konumu, İran – Irak topraklarında 343 km’lik karasal şerit gibi ülke için de stratejik öneme sahiptir.
Hakkari şehrinin kendisi hakkında yazılacak bir şey yok. Pek çok ordu mahalli ama günlük yaşam oldukça normal görünüyor. Türkiye, İran ve Irak sınırlarının kesiştiği köşeye yakın, kelimenin tam anlamıyla ülkenin en ücra şehrinde olduğunuz için oraya gitmek geziye değer.
Hakkari Arkadaşlık Sitesi – Gezilecek Yerler
Son olarak ise siz Hakkari’nin Arkadaşlık Sitesi üyelerimize şehirdeki görülecek yerlerden bahsedeceğiz. İnsanlar turistlere kayıtsız görünüyorlar (ya da belki biraz temkinli davranıyorlar) ancak fotoğraflarını çekmek istediğinizde genellikle dostça davranıyorlar. Çok az Türkçe duyacaksınız. Sokaklarda hemen herkes Kürtçe konuşuyor.
Birinci Dünya Savaşı’ndan önce, çevredeki dağlık alan yoğun bir şekilde, bölgeyi daha küçük bir dereceye kadar ev olarak adlandıran Keldaniler tarafından doldurulmuştu. Keldaniler, Efes Konseyi’nden sonra ortaya çıkan 431 bölünmesinde ana akım Hıristiyanlıktan kopan Süryani Ortodoks Kilisesi’nden ayrıldıklarında 1552’deki bölünmeden sonra Roma Katolik Kilisesi ile yeniden bir araya gelen Doğu Katolikleridir. . 1692’de, daha küçük bir Keldani grubu (yeniden), kendilerini Qodchanis (modern Konak) köyünde bir patriklik olan bağımsız bir Doğu Hıristiyan mezhebi olan Doğu Asur Kilisesi’nin üyeleri olarak ilan ederek Roma ile olan bağlarını kopardı. Hakkari’nin kuzeydoğusunda. (1918’de patrikhane Irak Kürdistanı’na taşındı ve Qodchanis’teki eski kilise artık harabe halindedir.)