Mardin Arkadaşlık Sitesi – Hakkında
Mardin, köklü tarihi ve birçok doğal güzelliği ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en şaşırtıcı şehirlerinden biridir. Ayrıca Mardin Arkadaşlık Sitesi şehrinin tarihi M.Ö. 3000’lere kadar uzanmaktadır. Geçmişten günümüze uzanan uzun tarihi boyunca şehir birçok farklı medeniyet, mezhep ve etnik gruba ev sahipliği yapmıştır. Marde, Süryanice’de “Kaleler Şehri” anlamına geliyor. Şehrin adı Marde kelimesinden türemiştir. Mardin, savaş ve kervan yollarındaki konumu sayesinde her zaman önemli bir şehir olmuştur. Perslerin, Büyük İskender’in, Romalıların ve Bizanslıların kontrolü altındaydı, daha sonra bölge nihayet Osmanlı İmparatorluğu ile birleşti.
Mardin’in etrafı Siirt, Şırnak, Şanlıurfa, ve Suriye toprakları ile çevrilidir. Bir yandan çöl iklimi diğer yandan karasal iklime sahiptir. Geçmiş dönemlerde Mardin’de tortul kaya oluşumu, kristal kütleler, manzaralar ve diğer doğal oluşumlarla karşılaşmak mümkündü. Çeşitli jeolojik dönemlere tanık oldu. Dağlık bölgelerde pek çok meyve ağacı yetiştirilir ve ayrıca bu bölgede geceleri denize benzeyen Mezopotamya Ovaları bulunur. Kızıltepe Ovası da geniş bir alandır. Bölgeler genellikle nehirlerle beslendiği için verimlidir. Bugün devlet destekli sulama projesi bu ovaların tarımsal verimliliğini artırmaya çalışıyor.
Mardin Arkadaşlık Sitesi – Mardin Kent Rehberi Olgunluk Enstitüsü görünümü
Şimdi Mardin Arkadaşlık Sitesi görünümünden bahseceğiz. Pek çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış olan Mardin’de kültürel doku ve mimari farklılık göstermektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin etnografik, arkeolojik ve mimari değeri olan bir sanat şehridir. Kanıt olarak, açık hava müzelerine benzeyen evler, kayalar ve volkanik tepeler var. Şehre uzaktan bakıldığında, hardal rengi tonlardan yapılmış, kayalarla bütünleşen evler görülebilir. Binaları daha dikkatli inceleme fırsatı bulursanız; Oyma taştan yapılmış evleri ve ince işçilikle süslenmiş evleri gördüğünüzde, Mardin’in eşsiz tarihini nasıl yansıttığına şahit olabilirsiniz. Bu özellikle Midyat evlerinde görülür. Şehrin olağanüstü kagir evleri, dikkate değer mimari ve yapı malzemeleri ile ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Genel olarak buradaki evler L veya U şeklinde planlanmıştır. Türk dizileriyle tanınan, 2 veya 3 katlı olarak tasarlanmış geniş avlular mevcuttur. Binaların ana malzemesi olarak kireçtaşı seçilmiştir. Yaklaşık 3-4 metre uzunluğundaki evlerde taş duvarlar bulunmaktadır. Ayrıca cephelerde, pencerelerde ve kapılarda muhteşem el işçiliği ve oymaları görebilirsiniz.
Şehir Rehberi ve Mardin’in Arkadaşlık Sitesi
Son olarak Mardin Arkadaşlık Sitesi olarak ilginizi çekecek diğer şeyleri derledik. Kültürel birikim ve zenginlik Mardin mutfağına da yansımıştır. Kibbe, bir tür işkembe çorbası olan yöresel bir yemektir. Bu yemekte keçi veya kuzu kabile kullanılır. İçinde güzel baharatlar, pilav ve isteğe bağlı nohut var. Irok, Mardinli bir köfte dolmasıdır. Hazırlık zor! İkbebet içli köfte gibi hazırlanan bir diğer lezzet. Farklı damak zevklerine uygun çeşitli tarifler var: Bazıları kızartmak yerine haşlamayı tercih ediyor. Soğan kebabı, soğanın kıyma ile doldurulmasıyla hazırlanır; Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yapılır. Firkiye, kuzu eti (haşhaş) ve yeşil bademden yapılır ve maydanozla süslenir ve limonla servis edilir. Anadolu’nun birçok şehrinde kekler ve hamur işleri de popülerdir. Mardin çörekleri bunlardan biridir ve mahlep, anason, tarçın ve rezene gibi farklı tatlarla gelir. Bu karışım ilginç olabilir ama bir kişi onu farklı içerikle de deneyebilir. Kapaklı lahmacun aynı zamanda et ve hamurun harika bir birleşimidir. Bu yemek saj (Türk wok tabağı) ile hazırlanır ve Mardin’de “sembusek” olarak bilinir. Harleya’nın tatlısı, zingil, mırra, accin ve alluciye, Mardin’in farklı yöresel lezzetleridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Mardin’de binlerce yıllık tarihi keşfetmek istiyorsanız, birçok doğal ve tarihi güzelliğin olduğunu bilmelisiniz. En önemli yerlerden biri de geçmişe kısa bir gezi yapabileceğiniz müzedir. Şehrin en çok ziyaret edilen müzeleri Sabancı Kent Müzesi ve Mardin Müzesi’dir. Anadolu’da farklı din ve kültürlere tanıklık etmiş yapılar arasında medrese ve camiler de bulunmaktadır. Bunun dışında şehirde kiliseler de bulabilirsiniz. Pamuk Camii, Şeyh Çabuk Camii, Melik Mahmut Camii, Kızıltepe Ulu Camii, Mardin Ulu Camii, Muzafferiye Medresesi, Şah Sultan Medresesi ve Şehidiye Medresesi en güzel örneklerdir.