Malatya Arkadaşlık Sitesi – Şehir Hakkında
Öncelikle Malatya arkadaşlık sitesi olarak güzel bir sözle giriş yapacağız. “Yedi çeşit kayısı dünyaca ünlü. Bahçelerden taşırken suyu sızmadan eve koşmaktan başka bir şey düşünülemez ”dedi ünlü Türk gezgin Evliya Çelebi. Biri eski ve bir yeni olmak üzere iki Malatyalı var. Nasıl böyle geldi çok ilginç. Bugünkü Malatya, eski Malatya’nın yazlık yeri olan dönemin Aspuzu bağlarıydı. 1838’de ordu kampı yapmak için uygun bir yer ararken, her biri bağlardaki yazlık evlerinde olduğu için o zamanlar neredeyse boş olan Malatya’ya yerleşmeye karar verdiler. Kış geldiğinde insanlar evlerine döndüler ama ne yazık ki evleri zaten dolu, dolu. Başka çıkış yolu yoktu, bağlardaki yazlık evlerine dönmek zorunda kaldılar, kış şartlarında yaşayabilmeleri için yazlıkları onarıp güçlendirdiler. Ve böylece Malatya şehri bir evden diğerine taşınmıştır. Camiler, türbeler ve kervansaraylar gibi birçok eski bina var. Ulu Cami, Aşağı Şehir olarak da anılan Eski (Eski – Eski – Eski) Malatya’dadır. Camii Kebir olarak da anılan bu cami, VII. Yüzyılda Araplar tarafından yaptırılmıştır. Türkiye sınırları içinde yapılan ilk cami olduğuna inanılıyor. Daha sonra Memlükler (1515) ve Osmanlılar (1649) tarafından ıslatıldı. 1903’te ve 1966’da bir kez daha onarılmıştır. Gaziantep iline yakındır.
Sahabei Kubra Medresesi (1224), Melik Sunullah Camii Ömer Türbe (1563), Akminare (1574), Karahan (1583), Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ve Malatya Kalesi görülmesi gereken yerlerdendir. Şehir oldukça harap durumda olmasına rağmen yine de görülmeye değer.
Malatya Kalesi 1. yüzyıldan kalmadır. Romalılar 532’de onardı. 1167’de, 1 181’de ve 1192’de daha da onarıldı. Ama bugün sadece yıkılmış duvarlara sahibiz. Kalede doğal su kaynakları var, bu nedenle kalede sarnıç bulunmuyor. Yeni (Yeni) Malatya’nın en büyük Camii Yeni Cami’dir (Yeni Cami). Selçukluların 1307 yılında yaptırdıkları yerine 1913 yılında yaptırılmıştır.
Malatya Tarihi ve rkadaşlık Sitesi
Şimdi ise size Malatya arkadaşlık sitesi olarak şehrin tarihinden bahsedeceğiz. Bazı tadilat ve düzenlemelerin ardından yeniden açılan müzede sergide 15.518 parça bulunuyor. Fosiller, Neolitik, Kalkolitik ve Tunç çağlarına ait buluntular ve Hititler, Urartular, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılara ait kalıntılar bulunmaktadır. Akçadağ’daki Sultan Suyu Üretme Çiftliği’nde yarış atları yetiştiriyorlar. Civardaki Levent Vadisi (Vadi) tarihi öneme sahiptir. Farklı büyüklükte çok sayıda mağaranın bulunduğu bu vadide son zamanlarda Geç Hitit Çağına ait kaya oymaları buldular. Arapgir’de görülmeye değer tarihi yerler; Ulu Camii, Cafer Paşa Camii, Mirliva Ahmet Paşa Camii, Molla Eyüp Camii, Gümrükçü Osman Paşa Camii ve Hamamı ve Çobanoğlu Konak (Köşk). Arguvan’ın Morhamam Tarlası’nda Kazık Köy’de tümülüs ve kutsal olduğu düşünülen Balıklı Parkı bulunuyor. Karakaya Baraj Gölü yakınlarındaki Battalgazi kasabası günümüzde bir sahil beldesine dönüşüyor. Su sporları ve balık tutma hatta tekne gezintisi yapmak artık mümkün.
Görülecek Yerler ve Malatya Arkadaşlık Sitesi
Darende, tarihi ve turistik yerleri ile de oldukça zengindir. Ayrıca Malatya arkadaşlık sitesi sayesinde bazı yerleri görebilirsiniz. Pek çok cami ve külliye ile Günpınar şelaleleri gezilip görülmesi gereken yerlerdendir. Ayrıca bu kütüphanelerde çok sayıda eski kütüphane ve çok sayıda el yazması bulunmaktadır. Tohma nehri kıyıları boyunca uzanan doğal güzellikler ve piknik alanları ile tadını çıkarabilirsiniz.
Doğanşehir, kendine has doğal güzellikleri ve piknik alanlarıyla bir başka antik kenttir. İlçe merkezinde antik şehir sur kalıntıları bulunmaktadır. Sürgü tümülüsündeki kalıntılar M.Ö. 2-4 bin tarihlidir. Erkenek vadisindeki şelaleler ve piknik alanları ve Sürgü ili yakınlarındaki Pınarbaşı oldukça fazla ziyaretçi çekiyor. Pütürge, Malatya’ya 74 km uzaklıktadır. Mahallede bazı tarihi ilgi çekici yerler var; Uzuntaş Köyü’ndeki Peri- Eş (Dilbersen) Kalesi (MS 450), Nemrut Dağı, Gerar Kalesi ve Battalgazi Ziyaret.
Yazıhan, Malatya’ya 40 km. Uzaklıktadır. Fethiye Köyü’ndeki Hasan Basri Camii, Fethiye Tümülüsü, Ansur (Buzluk) Mağaraları, Hacı Höyük tümülüsü ve Iriağaç Köyü’ndeki Ünür Tarla Kalesi’ni tarihi yerler olarak sayabiliriz. Malatya yöresel yemekleriyle oldukça zengindir ve restoranlarda servis edilir. Kâğıt Kebap, Analı-Kızlı içli köfte, tereyağı-kayısı tatlısı ve balık köfte (köfte) bunlardan birkaçıdır.