Çankırı Arkadaşlık Sitesi – Şehir Hakkında
İlk olarak Çankırı arkadaşlık sitesi sayesinde dost edinebileceğiniz Çankırı, Kuzey-Orta Türkiye’nin Çankırı ilinde yer alan küçük bir tarihi kasabadır.Deniz seviyesinden yaklaşık 800 metre yükseklikte yer alan Çankırı, Tokat ve Çorum civarındadır. Acı Nehri’nin bol suladığı zengin bir vadinin koynunda yer almaktadır. Kızıl Nehri’nin bir kolu).
Bu küçük kasaba, Ankara’nın yaklaşık 140 km kuzeydoğusundadır ve yaklaşık 60000 (2004) nüfusa sahiptir. Bu küçük şirin kasaba, çıldırtıcı kalabalıktan uzaktır ve bu nedenle dinlendirici bir tatil için mükemmel bir seçimdir. Eski adı Çankırı idi Gangra idi. Aslında isim olarak “Çankırı” nın Gangra, Germanicopolis, Changra, Kandari veya Kanghari gibi birçok öncülü var.
Çankırı Arkadaşlık Sitesi – Antik Kentler
Antik Kentler Cendere (Salman) Tümülüs, Ilgaz ilinin güneydoğusunda, Çankırı – Kastamonu karayolu kenarında, Cendere Köyü sınırları içindedir. Bölgedeki anıtsal yapılar, Devrez Çayı’nın güneyindeki yüksek bir tepenin doğuya bakan falezleridir.
Bu şehirde çok sayıda antik kent olduğundan Çankırı arkadaşlık sitesi olarak size bahsetmiştik. Aynı zamanda çok sayıda el oyması mağara, kaya mezarları, kaya kilisesi olduğu düşünülen bir tapınak ve belirli bir kullanım amacı kabul edilmeyen oyuk yerler var. Dini törenlerin yapıldığı ve muhtemelen Tümülüs ile bağlantılı kutsal sayılan alanlardan biri olduğu düşünülmektedir.
Sarp ve dar geçitlerden geçerken kervanları yoldaki akıncılardan korumak için ibadet amaçlı kaya tapınakları yapılmıştır.
Sakaeli Kaya Mezarları, 8 km mesafedeki Sakaeli Köyü’ndedir. Orta il merkezinin kuzey doğusunda, 69 km. Çankırı’dan uzakta genel olarak Roma ve Bizans Dönemlerine ait olduğu sanılmaktadır.
Çankırı Arkadaşlık Sitesi – Müzeler
Son olarak Çankırı’nın arkadaşlık sitesi olarak size bir müzeden bahsedeceğiz. Çankırı Müzesi: Çankırı Müzesi’nde Neolitik, Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmekte ve tanıtılmaktadır. Müzenin teşhir salonunda arkeolojik ve etnolojik eserler bir arada sergileniyor. Arkeoloji bölümünde Erken Tunç Çağı, Hitit, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler bulunmaktadır. Etnografya bölümünde, Çankırı ve çevresine ait çeşitli dokumalar, el işleri, hat örnekleri, basın kalıpları, kostümler, silahlar, süslemeler ile günlük hayatta kullanılan çeşitli sanat eserleri sergilenmektedir.