Şehir Hakkında ve Konya Arkadaşlık Sitesi
Îlk olarak Konya arkadaşlık sitesi sayesinde dost edinebileceğiniz il, insanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biridir ve hala bir müze kenti havasını veren birçok eski uygarlığın izlerini barındırmaktadır. Çorak Anadolu bozkırlarının ortasındaki konumu nedeniyle İpek Yolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biriydi. Şehrin etrafındaki bereketli topraklar, Konya’nın aynı zamanda Türkiye’nin tahıl endüstrisinin de kalbi olduğu ve büyük bir endüstriye sahip olduğu anlamına geliyor. Geleneklerle dolu, ülkenin en muhafazakar ve dini yerlerinden biridir ve en çok Semazen mezhebini kuran Sufi mistik Celaleddin Rumi’nin evlatlık evi olarak bilinir. Bugün hala bir Sufi uygulama ve öğretme merkezi ve ziyaretçilerin dikkat çeken noktalarından biri de dervişlerin eski tekkesi olan Mevlana Müzesi. Ayrıca Konya, adını yüzyıllardır korumuştur. Efsane, Perseus’un kasabayı kasıp kavuran bir ejderhayı öldürdüğünü söylüyor. İnsanlar onu onurlandırmak için özel bir anıt diktiler, üzerine Perseus’un bir ikonu oyulmuş taş bir dikilitaş. Bu olay şehre adını Ikonyon, Ikonyum, Iconium verdi. Ayrıca Ankara şehrine 4 saat uzaklıktadır.
Konya Arkadaşlık Sitesi – Görülecek Yerler
Şimdi ise Konya arkadaşlık sitesi olarak sizlere görülecek mekanları anlatacağız. Mevlana Müzesi: Konya’da bulunan Mevlana müzesi, Mevlana veya Rumi olarak da bilinen bir Sufi mistik olan Celal ad-Din Muhammed Rumi’nin türbesidir. Aynı zamanda daha çok semazenler olarak bilinen Mevlevi tarikatının tekke tekkesi idi. Mevlana’yı Konya’ya davet eden Selçuklu Sultanı Sultan Alaüddin Kayqubad, 12’de vefat ettiğinde Mevlana’nın babası Baha ud-Din Veled’i (Bahaeddin Veled olarak da yazılmıştır) gömmek için gül bahçesini uygun bir yer olarak teklif etti. Ocak 1231. Mevlana 17 Aralık 1273’te öldüğünde babasının yanına gömüldü. Mevlanas halefi Hüsamettin Çelebi, efendisinin mezarı üzerine bir türbe (Kubbe-i-Hadra) yaptırmaya karar verdi. Mimar Behrettin Tebrizli yönetimindeki Selçuklu inşaatı 1274 yılında bitirildi. İnşaatı Selçuklu Emiri Süleyman Pervane’nin eşi Gürcü Hatun ve Emir Alameddin Kayser finanse etti. Kubbenin silindirik kasnağı başlangıçta dört sütun üzerine oturuyordu. Konik kubbe turkuaz fayansla kaplıdır. Ancak 1854 yılına kadar birkaç bölüm eklendi. Selimoğlu Abdülvahit, iç mekanı süsleyerek katafallerin oymacılığını yaptı. 6 Nisan 1926 tarihli kararname, türbenin ve tekkenin (Dergah) müzeye dönüştürüleceğini doğruladı. Müze 2 Mart 1927’de açıldı. 1954’te Mevlana müzesi adını aldı.
Selimiye Camii: Mevlana Müzesi’nin hemen yanında bulunan Konya Selimiye Camii (cami), Osmanlı mimarisinin büyük döneminden kalma Osmanlı tarzı cami örneğidir. Kurucusu, halen bir Osmanlı şehzadesi ve Konya valisi iken camiye vakıf olan Sultan II. Selim’dir (Sot, 1566-74). Padişah olduktan sonra bitti. İstanbul’u ziyaret ettiyseniz, diğer Osmanlı camileriyle benzerliğini fark edeceksiniz, ancak bu daha küçük ve orantılı değil. Minberin (tahta minber) üzerindeki sivri bir meraktır: Sağdaki fotoğrafta görüldüğü gibi Mevlana Celaleddin Rumî’nin türbesi üzerindeki silindirik yeşil kiremitli kubbe şeklindedir. Sağdaki sütunda yer alan tarihi fotoğrafta erkekler Selimiye Camii’nin yanında şu tabelanın altında oturuyor: Caminin yanında oturmak yasaktır.
Konya Arkadaşlık – Gezilecek Mekanlar
Son olarak Konya arkadaşlık sitesi dostunuzla görebileceğiniz mekanları tanıtacağız. Alaaddin Camii: Alaeddin Camii (Alaettin olarak da anılır), 1221 yılında Selçuklu Sultanı tarafından yaptırılan Konya’nın en büyük ve en eski camisidir. Konya’nın orijinal akropolü olan Alaettin Tepesi üzerindedir. Alaeddin Camii, farklı boyutlarda sütunlar ve farklı dönemlerden alınan süslemeler gibi bazı ilginç mimari özelliklere sahiptir. İç kısımda bir düzine Selçuklu sultanının lahitlerinin bulunduğu bir mezar odası bulunmaktadır.
Alaaddin Kalesi: Alaaddin’in Kalesi haline gelen alışveriş merkezi çarşı zinciri 1970’lerin başında American Amusements, Incorporated olarak başladı. 1974 yılında Bally Manufacturing Corporation tarafından satın alınmış ve Aladdin’s Castle adını almıştır. Sonraki birkaç yıl içinde, mağaza konumlarının sayısı 1974’te 20 iken 1980’de 221’e, zincir 1989’da döndürüldüğünde 360’a yükseldi.
İnce Minare Müzesi: İnce Minare Medresesi (İnce Minare İlahiyat Fakültesi) Konya’nın en güzel ve en etkileyici Selçuklu Türk mimari şaheserlerinden biridir. Alaettin Tepesi’nin batı yakasında, Büyük Karatay Medresesi yakınında bulunan İnce Minare, Konya’nın mutlaka görülmesi gereken yapılarından biri. Müslüman ilahiyat okulu olarak inşa edilmiş olmasına rağmen (1267), restore edilmiş ve şu anda Konya’nın Ahşap Eserler ve Taş Oymacılığı Müzesi’dir. İçerideki sergiler önemli, ancak görmeye geldiğiniz binanın kendisi. Selçuklu bezemeleri ve Kuran yazıtlarıyla yoğun ve tamamen oyulmuş büyük portalı, tüm Selçuklu büyük portallarının en iyilerindendir. Müze içindeki sergiler arasında özenle oyulmuş ahşap cami kapıları ve dekoratif paneller, tipik Selçuklu kuşları, aslanlar, melekler ve çift başlı kartal tasarımları ile oyulmuş mermer paneller yer almaktadır.