Skip to main content

Iğdır Arkadaşlık Sitesi – Şehir Hakkında

İlk olarak Iğdır Arkadaşlık Sitesi olarak size şehir hakkında bilgi vereceğiz. Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Iğdır, Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı (İncil’deki Ağrı Dağı) Iğdır ilindedir, ancak arazinin çoğu dağın çok aşağısında geniş bir ovadır. Bölgenin adı, Oğuz Han’ın iç Oğuz’a ait altı oğlundan Cengiz Alp’in en büyük oğlu olan ve 24 Oğuz kolundan 21’i sayılan üç ok kolundan biri olan “Iğdır Bey” den geliyor.

Iğdır Arkadaşlık Sitesi – Tarihi

İkinci olarak ise siz değerli Iğdır Arkadaşlık Sitesi kullanıcılarımıza şehirde görebileceğiniz yerlerden bahsedeceğiz. Anadolu’ya yayılmışlardır ve bugün Malatya’da ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde Iğdır adlı kasaba ve köyler vardır. Tarihçiler, Iğdır’ın Ortaçağ’da Ermenice Tsolakert ismiyle gittiğine inanırlar. İspanyol gezgin Ruy González de Clavijo 1400’lü yılların başında bölgeden geçerken, Iğdır’da Timurlane’nin öldürdüğü bir eşkıyanın dul eşi bir kadın tarafından yönetilen bir kale olduğunu kaydetti. Kasaba 1555’te Safevi İmparatorluğu’nun bir parçası oldu ve İran yönetimi altında kaldı (1578–1605, 1635–36 ve 1722–46 arasında Osmanlılar tarafından kısa süreli askeri işgallerle) Rusya’nın ardından Rusların eline geçene kadar 1826-1828 Pers Savaşı. Arkeolojik kaynaklara göre, Hurri uygarlığı M.Ö. 4000 yıllarında Doğu Anadolu Bölgesi’nde Hititlerle birlikte kurulmuştur. Urartu kitabeleri, Urartu’nun bölgede sonradan varlığına tanıklık eder. Ayrıca bölgede Van, Hakkari, Şırnak gibi şehirler de bulunmakla birlikte, Iğdır bölgenin yükselen yıldızı diye adlandırılabilir. Bunun sebebi ise şehrin son zamanlarda yerli kaynaklardan önemli derecede yatırım alması.

Iğdır Arkadaşlık Sitesi – Mitler

Son olarak ise siz Iğdır’ın Arkadaşlık Sitesi üyelerimize şehirdeki tarihi şeylerden, yerlerden bahsedeceğiz. Bundan sonra bölge, bugüne kadar Sakalar, Sasani, Bizanslılar, Selçuklular, Moğollar, Oğuzlar, Karakoyunlular ve son olarak da Osmanlı egemenliğine girdi. Ovada durun ve ufka bakın; Ağrı Dağı, Nuh’un efsanelerini canlandıracak. İncil’e göre büyük tufan sırasında Van‘daki Nuh’un Gemisinin Ağrı Dağı’nda dinlendiğine ve dağın eteğindeki geniş Iğdır ovasının felaketten sonra ilk ayak bastığı yer olduğuna inanılıyor. Buradan yavruları, Fırat (Fırat) ve Dicle (Dicle) nehirleri boyunca güneye ve batıya yerleşerek dünyanın ikinci başlangıcını oluşturdu.