Denizli Arkadaşlık Sitesi – Şehir Nasıldır?
Öncelikle Denizli arkadaşlık sitesi olarak bize şehirden bahsetmemizi isterseni Denizli, İzmir gibi Türkiye’nin güneybatısındaki Ege bölgesinde, Menderes Nehri yakınında yüksek dağlarda yuva yapıyor, Türkiye’nin Denizli ilinin başkentidir ve 2000 nüfus sayımına göre 275480 nüfusa sahiptir.
Denizli Arkadaşlık Sitesi – Tarihi Mekanlar
Sırada ise Denizli arkadaşlık sitesi olarak size şehirdeki tarihi mekanlardan bahsedeceğiz. Hierapolis Arkeolojisi Musuem, Hierapolis antik kentinin en büyük yapılarından biridir ve Laodikeia, Colossai, Tripolis, Attuda, Lycos (Çürüksu) Vadisi şehirlerinden izler vardır. Atatürk Etnografya Müzesi, şehir merkezinde yer almaktadır.
Tripolis, Denizli il merkezinin 40 km. Kuzeyinde, Karya ile Frigia arasındaki kavşak noktası olarak ticaret, tarım ve hudut merkezi olan Lidya bölgesindeki şehirlerden biridir. Colossae, Büyük Frigya’nın en önemli merkezlerinden biridir ve Denizli şehrinin 25 km güneyinde (Honaz ilçesinin 2 km kuzeyinde) ziyaret edilebilir. Herakleia Salbace, Romalılara kadar uzanan bir geçmişe sahiptir ve Denizli ili Tavas ilçesinin 10 km kuzeybatısındaki Vakıf Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Herakleia Salbace antik kentinin yaklaşık 4 km doğusunda ünlü Artemis ve Leto kalıntıları var.
Denizli Arkadaşlık Sitesi – Görülecek Yerler
Acıpayam Yazır Camii ve Denizli Boğaziçi Camii, üsluplarıyla görülmeye değer. Servergazi Türbesi (Yeşilköy), Mehmet Gazi Türbesi (Büyük mezar avlusunda), Fatma Hanım (Yıldız) Türbesi (Büyük mezar avlusunda), Ahi Sinan Türbesi, Mahmut Gazi Türbesi, Yatağan Baba Türbesi ve Hüsamettin Bey Türbesi görülmesi gereken yerlerdir. Akhan Han, Denizli – Afyon karayolu üzerinde, Denizli’ye 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Bu kervansaray 1253 – 1254 yılları arasında yapılmıştır. Çardakhan Kervansarayı, 1230 yılında I. Alaaddin Keykubad döneminde inşa edilmiş olup, Çardak ilçe merkezinin dışında yer almaktadır.
Son olarak Denizli arkadaşlık sitesi sayesinde arkadaş bulabileceğiniz Denizli, Türkiye’nin belli başlı illeri arasında seyahat ederken çekici bir mola yeri olabilir. Genel olarak bir turistin istediği her şeye sahiptir. Ama hiçbir yerde elde edemeyeceğiniz bir şey var – Pammukale’nin “donmuş beyaz kaleleri” nin doğa harikası. Şehir M.Ö. 261 – 246 yılları arasında eşi II. Antiokos tarafından yaptırılmış ve “Laodikeia” olarak anılmıştır. Laodikeia sakinleri, Müslümanların istilasına kadar buraya yerleştirildi. Persler, Makedonlar, Romalılar ve Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar şehrin kontrolünü ele geçirdi. Türkler bölgeyi fethettikten sonra kentin merkezi, zengin su kaynakları nedeniyle Kaleiçi olmuş ve etrafındaki birçok nehir ve göl nedeniyle Türkçe’de deniz anlamına gelen “Denizli” olarak anılmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan kuvvetleri Denizli’nin 20 km kuzeybatısındaki küçük bir kasaba olan Sarayköy’e kadar yaklaştı, ancak direnişin hazır olduğu Denizli’ye giremedi.